Menstruatieklachten

Menstruatiecyclus

Menstruatiestoornissen is eigenlijk een verzamelnaam van problemen gedurende de gehele menstruatiecyclus. Veel vrouwen met klachten rondom de menstruatiecyclus lopen hier al jaren mee, omdat ze denken dat het er bij hoort of omdat ‘het in de familie zit’.

Maar wat is een normale cyclus eigenlijk, wat is niet normaal en kan er wat aan gedaan worden?

Normale cyclus

Een normale cyclus is regelmatig, duurt tussen de 25 en 30 dagen en de menstruatie duurt tussen 3 en 7 dagen. Het bloed is helderrood en is de eerste paar dagen iets meer dan naar het einde toe. Bij een normale cyclus ondervind je niet veel problemen. Verloopt je cyclus niet helemaal soepel, dan duidt dat op een verstoring van de energiebalans in je lichaam

Premenstrueel Syndroom

Klachten kunnen optreden tijdens de menstruatie, maar bij sommige vrouwen beginnen de klachten al tijdens de eisprong, ongeveer twee weken na het begin van de menstruatie. Ben je net ongesteld geweest, begint het gedonder na een week alweer.
Dit wordt ook wel Premenstrueel Syndroom (PMS) genoemd. Symptomen kunnen zijn: hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, opgeblazen gevoel, irritatie of snelle stemmingswisselingen, depressies, huilbuien, slaapstoornissen zoals moeilijk inslapen of juist vaak wakker, angst- en paniekgevoel, oedeemvorming in handen en voeten. Bij PMS verdwijnen de klachten meestal als de menstruatie doorbreekt.

Menstruatieklachten

Veel vrouwen hebben juist klachten tíjdens de menstruatie. Een verstoring kan leiden tot een lange (meer dan 31 dagen) of juist een korte (korter dan 25 dagen) cyclus. Er zitten donkere bloedstolsels in het bloed of de menstruatie kan zo heftig zijn dat je de deur bijna niet uit durft. En dan heb ik het nog niet eens over vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, buikpijn en rugpijn gehad.

Wat kun je eraan doen

Vaak wordt gezegd en gedacht dat deze maandelijkse ongemakken normaal zijn of er bij horen, maar dat hoeft helemaal niet. Menstruatieklachten zijn vaak een aanwijzing voor een verstoorde balans in het lichaam. Als deze klachten langer aanhouden is het verstandig hier wat aan te doen. Met enkele aanpassingen in je leefstijl kun je zelf al een verschil maken. Denk dan aan goede voeding en regelmatig eten, stoppen met roken en een goede balans tussen werk, activiteiten en rust. Acupunctuur kan ook helpen de balans in het lichaam te herstellen. Hierdoor zal de menstruatiecyclus normaliseren en zullen de klachten verminderen of verdwijnen.

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je weten of jouw klachten ook te verhelpen zijn, neem dan gerust contact met mij op.