Acupunctuur, voor een natuurlijke behandeling

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde en wordt al meer dan tweeduizend jaar toegepast. Er wordt niet alleen naar de te behandelen klacht gekeken, maar naar de mens in zijn geheel.

Een klacht ontstaat als het lichaam niet helemaal in balans is. Er kan bijvoorbeeld een (tijdelijk) tekort aan energie zijn of er is ergens in het lichaam een blokkade opgetreden.

Ieder mens heeft een zelf herstellend vermogen, maar soms is het lichaam dusdanig uit balans dat er een extra duwtje in de rug nodig is om dit proces goed te laten verlopen. Acupunctuur helpt het evenwicht in het lichaam te herstellen, waardoor verbetering van het probleem optreedt.

Soms kan een probleem niet opgelost worden, maar kan acupunctuur wel voor verlichting van de klachten/pijn zorgen.

Cupping, Moxa en Guasha

Cupping, Moxa en Guasha zijn aanvullende technieken die naast acupunctuur ook gebruikt kunnen worden door de therapeut.

Bij cupping maakt de therapeut gebruik van glazen of plastic bollen/cups die op de huid worden geplaatst. Onder de bollen ontstaat een vacuüm waardoor blokkades op die plek verminderen. Cupping kan een verkleuring van de huid geven, maar die verdwijnt binnen enkele dagen.

Moxa is een samengeperst kruid. In de vorm van een sigaar kan het worden aangestoken, en boven een acupunctuurpunt gehouden worden, waardoor er een intense warmte gevoeld wordt. Moxa wordt toegepast als er versterking van bepaalde orgaansystemen in het lichaam noodzakelijk is, maar ook om kou te verdrijven.

Guasha is het schrapen over de huid met een stomp voorwerp. Het verlicht de pijn, bevordert de bloedsomloop, het ontgift, versterkt het immuunsysteem en activeert energie.

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur is een vrij nieuwe behandelmethode (20e eeuw). Door bepaalde punten op het oor te behandelen, kunnen klachten elders in het lichaam behandeld worden. Bovendien wordt het vaak gebruik om te stoppen met roken, als ondersteuning bij afvallen en bij andere verslavingen.

De mogelijkheden voor behandeling d.m.v. ooracupunctuur zijn divers. Vraag uw therapeut naar de mogelijkheden.

De therapeut zal een keuze maken uit bovenstaande technieken om tot een behandelmethode te komen die het best past bij uw probleem.

Hier doen we het voor

Ik ben bij acupoli terecht gekomen met een langdurige schouderblessure. Na twee behandelingen is deze klacht zo goed als verdwenen. Gedurende de twee bezoeken heb ik ook aangegeven dat de bewegingsvrijheid in de vingers van mijn beide handen door vasthouden van vocht niet optimaal was. Door een behandeling bij Acupoli zijn deze klachten zeer sterk verminderd en geniet hier dagelijks van.

Hetty Kroese-Grotenhuys